Saarna Klosterin kirkossa 21.5.2023

Helluntaita edeltävä sunnuntai, 3.vsk

Auttaja tulee

 »Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa. Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen 

(Joh.16:12-16) 

Helluntaita edeltävä sunnuntai 

Torstaina vietettiin helatorstaita, Jeesuksen taivaaseenastumisen päivää. Pääsiäisenä tapahtuneen ylösnousemuksensa jälkeen Jeesus viipyi vielä 40 päivää ylösnousseena opetuslastensa keskellä heitä rohkaisten ja neuvoen. Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä 

Viisikymmentä päivää pääsiäisen jälkeen Pyhä Henki vuodatettiin opetuslapsille. Näiden kahden merkittävän tapahtuman väliin jää siis kymmenen päivän välinen aika, jota tänä sunnuntaina saamme viettää. Muitakin suuria kirkollisia pyhiä edeltää valmistautumisaika, joulua adventti ja pääsiäistä paasto. Myös ennen helluntaita meillä on tällainen pieni kymmenen päivän valmistautumisaika. Sunnuntain latinalainen nimi exaudi tarkoittaa; “kuule, Herra”. Seurakunta odottaa rukoillen auttajan, Pyhän Hengen vuodattamista. Saamme valmistautua ottamaan vastaan Pyhän Hengen, joka auttaa, rohkaisee ja lohduttaa. Pyhä Henki auttaa meitä tekemään sitä työtä, jota jo ensimmäiset opetuslapset saivat tämän saman hengen johdattamina tehdä. 

Vanhan testamentin tekstissä kuulemme, miten Jumala tulee puhuttelemaan profeetta Eliaa antaakseen tälle tehtävän. Elia kuulee hiljaista tuulen huminaa, ja tietää, että Jumala on hänen luonaan. Raamatussa tuuli on yksi Pyhän Hengen symboleista. Epistolatekstissä puolestaan kuulimme opetuslapsista, jotka olivat kokoontuneina yhteen ja rukoilivat yhdessä Jeesuksen ylösnousemuksen ja taivaaseenastumisen jälkeen. Jumala on läsnä tuulen hiljaisessa huminassa, yhteisessä rukouksessa ja Pyhässä Hengessä. 

Jeesuksen oli palattava takaisin Jumalan luokse taivaaseen. Hän ei kuitenkaan jättänyt opetuslapsiaan toimettomaksi, vaan ennen taivaaseenastumistaan Jeesus antoi heille tehtävän mennä kaikkeen maailmaan ja levittämään eteenpäin evankeliumin sanomaa, kertomaan kaikesta siitä, mitä hän oli tehnyt. Heidän varaansa Jeesus uskoi tämän tärkeän tehtävän.  

Kasteen kautta meidätkin on kutsuttu Jeesuksen opetuslapsiksi. Helluntaina muistamme sitä, miten Jumala lähettää meis jokaisen siihen tehtävään, jonka hän on itse kullekin katsonut hyväksi. Tämä on tärkeää muistaa, kun mietimme, mistä kristinuskossa on kyse. Kristinuskon ydin ei ole salainen viesti vain harvoille ja valituille, vaan evankeliumi Jeesuksesta kuuluu kaikelle kansalle. Jeesuksen opetuslapset olivat hänen kuolemansa jälkeen peloissaan kaikesta siitä, mitä olivat nähneet ja kokeneet. Tämän takia Jeesus totesi, että hän ei jättäisi opetuslapsiaan yksin, vaan hän lähettäisi heille Pyhän Hengen rohkaisijaksi ja auttajaksi tässä heidän tehtävässään. Pyhästä Hengestä käytetään Uudessa testamentissa kreikankielistä sanaa, joka tarkoittaa sekä puolustajaa, lohduttajaa ja rohkaisijaa. Kaikki nämä ovat varmasti sellaisia asioita, joita Jeesuksen seuraajat tarvitsivat lähtiessään kertomaan eteenpäin sanomaa Jeesuksesta.  

Kuinka sitten voimme selvitä tästä tehtävästä? Päivän evankeliumissa Jeesus puhuu, ja myös päivän virressä lauloimme Totuuden Hengestä. Totuuden puhuminen ei ole aina helppoa, tai emme edes tiedä mikä totuus on. Joskus totuuden kertominen voi myös tehdä kipeää sekä totuuden kuulijalle että sen kertojalle.  

Pyhä Henki auttaa näkemään totuuden ja kirkastamaan Jumalan tahtoa. Henki on Totuuden Henki, koska hän välittää suoraan sen mitä Jumala puhuu, eikä toki Jumala voi puhua muuta kuin totta. Meidän oma ymmärryksemme ei aina riitä, siksi tarvitsemme Pyhän Hengen johdatusta elämässä. Saakoon totuuden henki ohjata ja siunata työtämme ja matkaamme täällä maan päällä.  




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saarna muistimessussa Korkalovaaran kappelissa 27.9.2015

Palmusunnuntain saarna Klosterin kirkossa 24.3.2024

Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 2.7.2023