Saarna valvomisen sunnuntaina Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 17.11.2024
Matt. 25:1–13
Jeesus puhui tämän vertauksen:
”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat. Mutta keskellä yötä kuului huuto: ’Ylkä tulee! Menkää häntä vastaan!’ Silloin kaikki morsiusneidot heräsivät ja panivat lamppunsa kuntoon. Tyhmät sanoivat viisaille: ’Antakaa meille vähän öljyä, meidän lamppumme sammuvat.’ Mutta viisaat vastasivat: ’Emme me voi, ei se riitä meille kaikille. Menkää ostamaan kauppiailta.’ Mutta kun he olivat ostamassa öljyä, sulhanen tuli. Ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssaan häätaloon, ja ovi suljettiin. Jonkin ajan kuluttua toisetkin saapuivat sinne ja huusivat: ’Herra, Herra, avaa meille!’ Mutta hän vastasi: ’Totisesti, minä en tunne teitä.’
Valvokaa siis, sillä te ette tiedä päivää ettekä hetkeä.”
Valvominen ja odottaminen
Täällä Klosterin kirkon alttarilla palaa joka päivä öljylamppu. Öljylamput ovat keskeisessä osassa myös päivän evankeliumissa. Matteuksen evankeliumi kertoo vertauksen viisaista ja tyhmistä morsiusneidoista, miten viisaat olivat varanneet mukaansa riittävästi öljyä, kun taas toiset jäivät ilman. Se on kenties ainoa kohta evankeliumeissa, jossa meitä ei kehoteta jakamaan omastamme.
Vertaus morsiusneidoista on osa kertomusten sarjaa, joissa Jeesus puhuu viimeisistä tapahtumista. Yhteinen viesti näissä kaikissa kertomuksissa on, että ihmisen pojan paluu tapahtuu yllättäen, äkkiarvaamatta, ja siksi meitä kehotetaan olemaan valmiina. Valvomisen sunnuntai on kirkkovuoden toiseksi viimeinen sunnuntai. Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta.
Mitä tämä hengellinen valmiina olo sitten tarkoittaa? Varhaiset kristityt uskoivat Kristuksen paluun tapahtuvan pian, kenties jo heidän elinaikanaan. Kautta aikojen on ollut erilaisia uskonnollisia ryhmiä, jotka ovat yrittäneet laskea lopun aikoja, mutta päivät ovat tulleet ja menneet, yhä edelleen olemme vielä täällä. Kukaan meistä ei voi tietää päivää eikä hetkeä, sillä se on vain Jumalan tiedossa. Mutta tyhmät morsiusneidot lähtivät matkaan valmistautumatta.
Vertaus muistuttaa siitä, ettei elämän suuria päätöksiä kannata lykätä loputtomasti, ja herättelee meidät myös kysymään itseltämme, mikä on suhteemme Jumalaan. Kehotus valvomiseen ja varustautumiseen viittaa myös lähetyskäskyyn ja käskyyn rakastaa lähimmäisiämme. Koska emme voi tietää Kristuksen paluun hetkeä, meidän tulee suunnata katseemme myös tulevaisuuteen ja vertauskuvallisesti varata riittävästi öljyä lamppuihimme matkan varrelle. Myös Luukkaan evankeliumissa Jeesus sanoo opetuslapsilleen: “Pitäkää vaatteenne vyötettyinä ja lamppunne palamassa. Olkaa niin kuin palvelijat, jotka odottavat isäntäänsä häistä valmiina heti avaamaan oven, kun hän tulee ja kolkuttaa”.
Välilä väsymme ja nukahdamme niin kuin morsiusneidot, mutta jos olemme varanneet riittävästi öljyä lamppuihimme, voimme jatkaa matkaa, kun sen aika on, olipa sitten yö tai päivä. Lamppu, palava tuli ja valo ovat Raamatussa paljon käytettyjä vertauskuva. Valo viestii toivosta, johdatuksesta ja Jumalan läsnäolosta. Valvominen on myös turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen.
Matteusevangeliet kapitel 25, vers 1-13
Då blir det med himmelriket som när tio unga flickor gick ut med sina facklor för att möta brudgummen.
Fem av dem var oförståndiga och fem var kloka.
De oförståndiga hade tagit med sig facklorna men inte någon olja till dem.
De kloka hade med sig både oljekrukor och facklor.
När brudgummen dröjde blev alla dåsiga och föll i sömn.
Vid midnatt hördes ett rop: ’Brudgummen är här, kom ut och möt honom!’
Då vaknade alla flickorna och gjorde i ordning sina facklor.
De oförståndiga sade till de kloka: ’Ge oss av er olja, våra facklor slocknar.’
De kloka svarade: ’Den kan aldrig räcka både till oss och till er. Gå i stället och köp hos dem som säljer olja.’
Men medan de var borta och köpte kom brudgummen. De som stod färdiga följde med honom in till bröllopsfesten, och porten stängdes.
Efter en stund kom de andra flickorna och ropade: ’Herre, herre, öppna för oss!’
Men han svarade: ’Sannerligen, jag känner er inte.’
Håll er därför vakna. Ni vet inte när dagen och timmen är inne.
Vaksamhet och väntan
I dagens evangelium är oljelampa en symbol för vaksamhet och god förberedelse. Kloka flickor tog med sig lampolja, medan de oförståndiga gick i väg oförberedda. Det är kanske det enda berättelse i evangelierna, var Jesus säger att man ska inte dela med andra det man har.
Liknelsen om de kloka och de oförståndiga flickorna är en av många liknelser som handlar om den yttersta tider och Kristi återkomst. Gemensamt till alla olika liknelser är, att Kristi återkomst händer när vi sist väntar på det. Därför ska vi behålla oss redo. Vi närmar oss kyrkoårets slut. Det är kyrkoårets nästsista söndag, och dagens Bibeltexter handlar om det andliga vaksamhet och väntan på Kristi återkomst.
Vad betyder den andliga vaksamhet som Jesus pratar om? När kommer Guds rike? När kommer Jesus tillbaka? De första Kristna tänkte att Jesus skulle komma snart, redan under deras livstid. Genom tiderna det har varit olika religiösa grupper, som har försökt att leta tecken och räkna dagar till den yttersta dagen, men det är ensam Gud som vet när den dagen kommer. Därför ska man vara beredda och hålla oss vakna.
Liknelsen är också en påminnelse, att man ska inte skjuta upp livets viktiga frågor, och det får oss att reflektera våran relation till Gud. Att vara vaksam är en uppmaning till lärjungaskap, medmänsklighet och att följa missionsbefallning. Också i Lukasevangeliet säger Jesus till sina lärjungar: “Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande. Var som tjänare som väntar på att deras herre skall komma hem från ett bröllop, så att de genast kan öppna när han kommer och bultar på porten.” Eftersom vi kan inte veta när Guds rike kommer, ska vi fortsätta att vandra och vaka, och inte stanna medan vi väntar.
Ibland blir vi trötta på väntan och sover som flickorna, både de kloka och de oförståndiga somnade. Men har vi tillräckligt olja med oss, är vi redo att fortsätta resan när det är dags. En lampa, en brinnande eld och ljuset är symboler som används mycket i Bibeln. Ljust är en symbol för Guds försyn och närvaro. Att vaka innebär dock inte en oro inför det kommande, utan en trygg förlitan på att Gud fullbordar det goda verk som han har påbörjat i oss.
Kommentit
Lähetä kommentti