Saarna jouluaaton perhekirkossa Korkalovaaran kappelissa

Yli 2000 vuotta sitten Maria ja Joosef olivat matkalla Betlehemiin, josta Joosef oli alun perin kotoisin, sillä Joosef kuului Daavidin sukuun. Mistä päin sinä olet kotoisin? Kuinka moni on täältä Rovaniemeltä? Onko joku teistä matkustanut kauempaa tänne kotiseudulle viettämään joulua? Täällä monilla saattaa olla tapana kysyä, kenenkäs poikia tai tyttäriä sitä ollaan. Monelle koti tuntuukin olevan siellä missä hänen sukujuurensa ovat.

Marian ja Joosefin matka taittui kävellen, ja lasta viimeisillään odottava Maria Aasin selässä. Luin jostain, että matka heidän kotikaupungistaan Betlehemiin oli noin 130km. Se on suunnilleen sama matka kuin Rovaniemeltä Tornioon. Autolla matka taittuu reilussa tunnissa, mutta jalkaisin matkanteko vei pitkään.
On joulu, ja täällä Rovaniemellä meillä on meneillään kaikkien aikojen joulusesonki. Moni on tullut tänne lomailmaan, hakemaan joulun tunnelmaa ja talven ihmemaata. Lounasaikaan on vaikeaa löytää vapaata pöytää, myös junat ja hotellit ovat loppuun varattuja. Myös Betlehemissä oli tuolloin joulun aikaan ruuhkaa. Maria ja Joosef eivät olleet lomamatkalla, vaan keisari oli määrännyt kaikki liikkeelle, kirjoittautumaan veroluetteloon. Matkanteko oli vaivalloista. Tuli yö, ja Maria ja Joosef kulkivat majatalon ovelta toiselle etsien yösijaa, mutta kaikkialla oli jo täyttä. 

Ehkä viimein jonkin majatalon omistajat, jotka näkivät Marian hädän, päästivät heidät talliin, eläinten suojaan yöksi. Jos tämä kaikki oli Jumalan suunnitelmaa, kylläpä Hän ajan ja paikan valitsikin! Marian täytyi olla peloissaan, ensisynnyttäjä, hänen oma äitinsä ja perheensä oli kaukana ja hän itse vieraassa kaupungissa tuoreen kihlattunsa kanssa. Mutta elämän tärkeät käänteet tuntuvat usein tapahtuvan juuri sopimattomaan aikaan, valmistautumatta. Jokin voi tapahtua yllättäen, mutta sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset.
Jouluyön tapahtumat todistavat siitä, että Jumala asettui ihmisen osaan. Meidän isovanhempamme ja isoisovanhempamme ovat vielä tottuneet elämään vaatimattomammissa oloissa, jakaneet pienen huoneen monen perheenjäsenen kesken ja monet ovat myös synnyttäneet kotioloissa, usein saunassa. Heille kertomus talliin syntyvästä taivaan kuninkaasta on varmasti tullut vielä lähemmäksi omaa arkea.  


Joulun sanoma yhdisti ihmisiä. Pienen pojan syntymä sai liikkeelle tapahtumaketjun, köyhät paimenet saivat viestin enkeliltä, ja myöhemmin ylhäiset kuninkaat ja tietäjät kaukaisilta mailta saapuivat tervehtimään lasta köyhiin oloihin. Toivottavasti yhteiskuntaluokkien rajoja olisi mahdollista rikkoa myös tämän päivän Suomessa. Ainakin pääkaupunkiseudulla seurakunnat ovat avanneet ovensa niille, joilla ei myöskään ole sijaa majatalossa, ei paikkaa minne mennä yöksi. Enkeleiden joukko julisti: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä, riippumatta siitä oletko köyhä vai rikas, tai kotoisin mistä päin maailmaa tahansa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saarna muistimessussa Korkalovaaran kappelissa 27.9.2015

Palmusunnuntain saarna Klosterin kirkossa 24.3.2024

Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 2.7.2023