Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i S:t Pauli kyrka 22.9.2024

17. kolminaisuuden jälkeinen sunnuntai, 1.vsk

Matt. 6:19–24 

Jeesus sanoo: 
    ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen. Siellä ei koi eikä ruoste tee tuhojaan eivätkä varkaat murtaudu sisään ja varasta. Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi. 
    Silmä on ruumiin lamppu. Jos silmäsi on terve, koko ruumiisi on valaistu. Jos silmäsi ovat huonot, koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys! 
    Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.” 

“Rikas Jumalan silmissä” 

Jumala vai mammona? “Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista.” Jeesuksen sanat tuntuvat melko mustavalkoisilta. Nämä Matteuksen evankeliumin jakeet ovat osa Jeesuksen vuorisaarnaa, joka sisältää Jeesuksen eettistä opetusta. Jeesus haastaa meidän suhteemme maalliseen materiaan, siis kaikkeen siihen, jota hän kutsuu “mammonaksi”. Alun perin arameankielinen sana “mammona” voi tarkoittaa yksinkertaisesti omaisuutta, mutta keskiajan teologiassa mammona on jopa luokiteltu demoniksi, joka edusti yhtä seitsemästä kuolemansynneistä; ahneutta.   

Perustamme turvallisuutemme usein maalliseen omaisuuteen, ja yhteiskunnassa rahan avulla saa useimmiten myös valtaa. Myös huoli taloudellisesta pärjäämisestä on todellinen. Katselin illalla kahtakin eri rahaan liittyvää tosi-tv ohjelmaa; toisessa ohjelmassa rikas ja köyhä perhe vaihtavat osia viikoksi, toisessa taas autettiin taloudelliseen ahdinkoon joutuneita ihmisiä saamaan raha-asiansa kuntoon. Kuka tahansa voi ajautua taloudelliseen ahdinkoon sairauden, kriisin tai jonkin muun yllättävän syyn vuoksi. Täysin ilman maallista omaisuutta on vaikeaa tulla toimeen, mutta opetuksellaan Jeesus herättelee meitä kysymään itseltämme, minkä varaan viime kädessä perustamme elämämme, mikä on meille kaikkein arvokkainta, mistä emme haluaisi mistään hinnasta luopua?   

 

Vanhan testamentin lukukappaleessa kuulimme myös kertomuksen siitä, miten Israelin kansan usko horjui ja toivo alkoi hiipua erämaavaelluksella. Niinpä Aaron valmisti heille jumalan kuvaksi kultaisen sonnin, jota he kumarsivat, ja jonka vuoksi he uhrasivat arvokkaimman omaisuutensa, mutta joka ei kuitenkaan pystynyt johdattamaan heitä pois autiomaasta.  

Sunnuntain aiheena kirkkovuodessa on: Jumalan silmissä rikas. Jumalalle me kaikki olemme rakkaita, mutta omaisuus ei tee meistä Jumalan silmissä rikkaita. Jeesus sanoo: “Missä on aarteesi, siellä on sydämesi”. Millaisia sitten ovat nuo taivaalliset aarteet, joihin eivät varkaat pääse käsiksi, ja joita eivät koi tai ruoste tuhoa? Rikkaus, jonka arvoa ei voi materiassa mitata?    

Toissaviikolla kuulimme myöskin Matteuksen evankeliumin jakeita samasta luvusta, jossa Jeesus muistutti Jumalan huolenpidosta, siitä, että vain yksi on tarpeen. Jeesus käyttää vertauskuvana silmästä ruumiin lamppuna. Raha ja omaisuus voivat tehdä meidät myös sokeaksi, mutta hengellinen näkökyky auttaa kirkastamaan ja näkemään sen mikä todella on tärkeintä. Meillä on paljon Jumalan antamia lahjoja, jotka ovat todellisia aarteita; perhe, ystävät, yhteiset kokemukset ja muistot, sekä monet muut asiat, jotka tuottavat meille iloa. Vanha viisaus on oikeassa siinä, että kuollessamme emme saa täältä mitään mukaan. Aarre taivaassa on kuitenkin usko ja luottamus siihen, että kuolemalla ei ole meihin lopullista valtaa.  

Pyhä Jumala. 
Me tavoittelemme onnea kuin tuulta, 
etsimme ja kokoamme aarteita, 
jotka yhtäkkiä saattavat kadottaa arvonsa. 
Korostamme omaa viisauttamme, 
vaikka tietomme ulkopuolella 
on paljon salattua ja tutkimatonta. 
Jumala, anna meille nöyryyttä, 
kyselevää mieltä ja ymmärrystä, 
niin että valitsisimme sen, 
mikä on meille hyväksi nyt ja ikuisesti. 


Matteusevangeliet kapitel 6, vers 19-24 

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. 
Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, 
men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret. 
Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon. 

“Rik inför Gud” 

Gud eller mammon? Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre... Jesus låter ganska hårt och svartvitt. Men samtidigt det är ett starkt och tilltalande budskap, som nästan predikar i sig själv 

Dagens evangelium är en del av Jesu bergspredikan, tal som innehåller Jesu mest kända etiska lärdomar.  Jesus utmanar vårt förhållande till det materiella, alltså allt detta som han kallar “mammon”.  Arameiska ordet “mammon” kan helt enkelt betyda egendom, men senare på medeltidig teologi man har tolkat mammon även som demon, som representerar en av de sju dödssynderna; girighet 

Det är pengar som styr mycket i samhället, var det finns pengar finns också makt. Pengar kan ge oss en känsla av trygghet, och det är inte konstigt. I samhället finns också mycket oro om ekonomi. Vi har ett behov att kontrollera vårt liv, men det är mycket vi kan inte påverka själv, och vem som helst kan förlora sin egendom kanske på grund av sjukdom, arbetslöshet eller någon annan kris i livet.  Det är svårt att klara av helt utan egendom, men dagens evangelium utmanar ställer frågan: vad är alldeles viktigast i vårt liv? Vad vill vi aldrig förlora?   

Bibelläsningen från gamla testamentet berättar om israels folk som hade tappat tro och tillit till Guds försyn, utan byggde en gyllene tjurkalv som Guds bild, men den kunde inte hjälpa dem framåt på ökenvandring, även om de hade offrat sina mest värdefulla ägodelar.   

Söndagens rubrik är “rik inför Gud”. Rik eller fattig, vi är alla lika värda inför Gud.  Jesus säger: Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Vad är egentligen dom skatter i himlen som är skyddad mot tjuvar och mask? Egendom som man kan inte mätas i pengar?  

Förrförra söndag läste vi evangelium ur Matteusevangeliets samma kapitel, bara några verser framåt, var Jesus påminner om bekymmerslöshet och Guds omsorg. Ögat som kroppens lampa är en symbol av inre klarsyn som hjälper oss att se vad som är mest värdefullt. Det är mycket i våra liv som är gåvor ur Guds hand; familj och vänner, naturen, och många saker som ger oss glädje. Alla dessa är verkliga skatter. Vi kan ta ingenting med oss när vi lämnar den här världen, men tro och hopp att döden inte är slut för allt är också en skatt i himmelen 

Gud, vår Far, 
du vill att vi skall lita på 
att du tar hand om oss varje dag. 
Du ser hur vi försöker lägga saker på hög, 
för säkerhets skull. 
Hjälp oss att tro att du kan ge oss 
allt vi behöver. 
Lär oss att dela med oss av det du ger. 
Vi ber i vår Frälsares Jesu Kristi namn. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Predikan på tredje advent i Klosters kyrka 15.12.2024

Saarna Korkalovaaran kappelissa 30.8.2015

Predikan på morgonmässa i S:t Eskil kyrka 2.4.2025