Saarna jouluaaton perhekirkossa Korkalovaaran kappelissa 24.12.2018

On koittanut jouluaamu! Jouluaamuna kiiruhdetaan seimen ääreen yhdessä paimenten kanssa.
Tämä on se aamu, jona kristityt kaikkialla maailmassa kokoontuvat kuulemaan, mitä tapahtui kerran pienessä Betlehemin kaupungissa Juudaan maalla.
Tämä on se juhla, jona joulutähden taivaallinen valo valaisee pimeän maan
ja enkeli tuo sanoman Vapahtajan syntymästä.
Usein ajattelemme seimiasetelman nähdessämme sen kauneutta, hiljaisuutta ja rauhaa. Moni ei kenties tule ajatelleeksi, mitä kaikkea joulun tapahtumiin liittyi ennen tuota kuvattua hetkeä. Monissa seimiasetelmissa on kuvattuna Maria, Joosef ja Jeesus lapsi, sekä enkeli, paimenet ja tietäjät. Ehkäpä myös härkä, aasi ja lampaita. Täällä meidän jouluseimessä on vielä enemmän hahmoja. Se kertoo siitä, miten Jeesus syntyi keskelle ihmisten arkea. Paljon ihmisiä oli liikkeellä, mutta vain harva tiesi, mitä on tapahtunut. Hän oli kuningas, mutta hän syntyi köyhiin oloihin. Tämän kirkkohetken jälkeen voitte käydä sitä vaikka yhdessä katselemassa ja tutkimassa ketä kaikkia sieltä oikein löytyykään.
Jouluun liittyy usein paljon odotusta ja erilaista valmistelua. Monet valmistautuvat siivoamalla, laittamalla jouluruokia, laulamalla joululauluja. Käsi ylös, kuinka monella on ollut joulukalenteri? Se on myös yksi hyvä tapa valmistautua joulun viettoon. Kirkkovuodessa meidän joulun odotuksemme alkoi adventista, nyt olemme saaneet sytyttää kaikki adventtikynttilät, ja on tullut aika viettää juhlaa.
Ensimmäiseen jouluun ja Marian ja Joosefin matkaan liittyi kuitenkin paljon odottamatonta ja yllättävää. Kaupungissa kävi kuhina, matka oli pitkä ja vaivalloinen. Sitä tehtiin jalkaisin ja aasin selässä. Matka oli erityisen raskas nuorelle Marialle, jonka synnyttämisen aika oli lähellä. Pelkoa, epävarmuutta, väsymystä, pölyisiä teitä, torjutuksi tulemista, ovelta käännyttämistä. Majatalojen kohdalla oli varmaankin samanlainen tilanne kuin täällä Rovaniemellä näin turistisesongin aikaan. Yhdellä majatalon isännällä oli sentään sen verran tilannetajua, että hän ymmärsi, että jostain tämän pariskunnan on saatava katto päänsä päälle. Maria ja Joosef pääsivät yöksi talliin yhdessä eläinten kanssa.
Mutta kun kaikki tämä oli tapahtunut, tapahtui vielä muutakin ihmeellistä. Heidän luokseen saapui paimenia ja tietäjiä kaukaisilta mailta.
Jeesuksen syntymä yllätti Marian ja Joosefin lisäksi myös paimenet. Ensin he jopa säikähtivät, kun yhtäkkiä Enkeli ilmestyi heidän eteensä yön pimeydessä ja valaisi koko maiseman häikäisevällä kirkkaudellaan. 
Vaikka me ihmiset olemme vajavaisia, Jumala voi vaikuttaa meidän erilaisten ihmisten kautta ja muuttaa ihmisten elämän. Kun Jeesus syntyi maailmaan, hän samalla muutti monien elämän. Hän muutti Marian ja Joosefin elämän, koska heille syntyi ensimmäinen lapsi Vaikka Jeesuksen syntymästä on jo hyvin pitkä aika, hän muutti meidän elämämme. Hän toi pelastuksen ja vapahduksen, ja sen vuoksi meillä kaikilla on toivoa, riippumatta omasta elämäntilanteestamme, omista teoistamme tai taidoistamme.
Jumala tuli ihmisen kaltaiseksi, jotta ihmisen ei tarvitsisi tulla jumalan kaltaiseksi. Profeettojen lupausten täyttyminen oli osa Jumalan pelastussuunnitelmaa. Jumalan pelastussuunnitelma kulki seimen ja ristin kautta. Jeesus syntyi maailmaan, jotta ihmiskunnalla olisi toivo. Pimeys luo pelkoa ja epätoivoa, valo turvallisuutta ja toivoa. Tarvitsemme valon ja toivon sanomaa myös tässä ajassa. Valon lisääntyminen näkyy meillä myös konkreettisesti vuoden kierrossa kun päivät pitenevät.

Jeesus antoi myös meille tehtävän. Meistä jokainen voi olla viemässä valoa eteenpäin tässä maailmassa olemalla läsnä toisille ihmisille ja viemällä evankeliumia eteenpäin. Niin voimme loistaa valona maailmassa niin kuin enkeli joka ilmestyi paimenille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saarna muistimessussa Korkalovaaran kappelissa 27.9.2015

Palmusunnuntain saarna Klosterin kirkossa 24.3.2024

Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 2.7.2023