Saarna Klosterin kirkossa 30.7.2023

 8. Kolminaisuuden jälkeinen sunnuntai

Hengellinen näkökyky

Jeremia 7:1–7

 Jeremia sai Herralta tämän sanan: »Mene Herran temppelin portille ja julista näin: Kuulkaa Herran sana, kaikki te Juudan asukkaat, jotka käytte näistä porteista sisälle rukoilemaan Herraa!»  

Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: 

»Hylätkää väärät tienne ja tehkää hyvää! Silloin minä annan teidän asua tässä paikassa. Älkää luottako valheen puhujiin, jotka hokemalla hokevat: ’Tämä on Herran temppeli, Herran temppeli, Herran temppeli!’ Kääntykää vihdoin oikealle tielle ja tehkää hyvää, kohdelkaa aina oikeudenmukaisesti toisianne. Älkää sortako vierasheimoisia, älkää orpoja älkääkä leskiä. Älkää surmatko syyttömiä tässä maassa. Älkää seuratko muita jumalia, sillä se on teille turmioksi. Jos tottelette minua, niin saatte asua tässä maassa, jonka annoin teidän isillenne ikuisiksi ajoiksi. 

 

 

Matteus 7:13–14 

»Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen! 

 

“Hengellinen näkökyky” 

Päivän evankeliumissa Jeesus käyttää vertauskuvana kapeaa ja laveaa tietä. Etsimme usein elämällemme suuntaa, kun kuljemme kohti tavoitteita ja unelmia.  

Myös tämän sunnuntain aiheena on totuuden etsiminen ja elämälle oikean suunnan löytäminen, päivän Raamatuntekstit kutsuvat parannuksen tekemiseen. Evankeliumin jakeet ovat Jeesuksen vuorisaarnan loppupuolelta, jossa hän kehottaa ihmisiä tekemään toisille, niin kuin nämä haluaisivat itsellensä tehtävän. Sanottuaan tämän vertauksen leveästä ja kapeasta tiestä, Jeesus jatkaa vielä varoittamalla vääristä profeetoista.  

Päivän Vanhan testamentin lukukappaleessa sekä evankeliumitekstissä on paljon samaa. Siinäkin puhutaan temppelin porteista, oikean tien kulkemisesta ja varoitetaan valheen puhujista. Jeremia myös kehottaa kaupungin asukkaita kohtelemaan lähimmäisiämme oikeudenmukaisesti.  

Ajattelin tuota vertausta ahtaasta portista keskiviikkoiltana, kun olimme tulosta Picnic i parken-tapahtumasta takaisin seurakuntakodille. Meillä oli mukanamme iso kirkkopyörä, joka oli tarkoitus tuoda yöksi sisälle pation takaoven kautta. Takapihan portti on sen verran kapea, että pyörä täytyy olla juuri oikeassa asennossa, jotta sen saa talutettua siitä läpi. Kuitenkin, kun saavuimme takapihan kohdalle, huomasimme, että portin eteen olikin pysäköity auto, joka oli tukkinut tien täysin. Lopulta saimme yhteyden auton omistajaan, auto saatiin siirrettyä ja pyörä saatiin sisälle.  

Mitä sitten ovat nuo leveän tien vaarat, joista Jeesus meitä varoittaa? Leveän tien vertauskuvana voisi käyttää Moottoritietä. Nopeampi reitti tuntuu houkuttelevalta. Vauhdin hurma voi viedä mennessään, niin että perävalot vain vilkkuvat, kun kaasupoljin painuu pohjaan ohituskaistalla, eikä vastaantulijoista tarvitse välittää. Sen sijaan kapealla tiellä joudumme antamaan toisillemme tilaa, tervehtimään ja tekemään mutkan, ehkä viivähtämään hetkeksi ja joskus myös peruuttamaan. Elämän polkumme muodostuvat myös kohtaamiemme ihmisten kautta, ja Jeesus nimenomaan varoittaa meitä kävelemästä lähimmäistemme ohi.  

Lukemattomien valintojen ja vaihtoehtojen maailmassa totuuden etsiminen ja löytäminen ei ole aina helppoa. Emme aina näe tai ymmärrä tekojemme ja valintojemme kauaskantoisia seurauksia. Tarvitsemme hengellistä näkökykyä, jotta voisimme löytää totuuden ja oikean tien. Jeesus on itse tie, totuus ja elämä, kuin kompassi, joka näyttää oikean suunnan, vaikka valmista reittiä ei olisi piirretty karttaan. Tarvitsemme elämässämme johdatusta. Jos yritämme perustaa elämämme oman suuntavaistomme varaan, olemme pian harhapoluilla. Lauloimme päivän virressä totuuden hengestä. Jeesus on antanut meille opastajaksi Pyhän Hengen, totuuden hengen, joka johdattaa ja luo yhteyttä toisten ihmisten välille.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saarna muistimessussa Korkalovaaran kappelissa 27.9.2015

Palmusunnuntain saarna Klosterin kirkossa 24.3.2024

Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 2.7.2023