Saarna konfirmaatiomessussa Korkalovaaran kappelissa 3.8.2019

Kirkastussunnuntai 1.vsk.

Matt. 17: 1-8
Kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin sekä Jaakobin ja tämän veljen Johanneksen ja vei heidät korkealle vuorelle yksinäisyyteen. Siellä hänen ulkomuotonsa muuttui heidän nähtensä: hänen kasvonsa loistivat kuin aurinko ja hänen vaatteensa tulivat valkeiksi kuin valo. Samassa heille ilmestyivät Mooses ja Elia, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa. Pietari puuttui puheeseen ja sanoi Jeesukselle: ”Herra, on hyvä, että me olemme täällä. Jos tahdot, teen tänne kolme majaa: sinulle ja Moosekselle ja Elialle.” Pietarin vielä puhuessa loistava pilvi verhosi heidät ja pilvestä kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!” Kun opetuslapset kuulivat äänen, he heittäytyivät maahan kasvoilleen suuren pelon vallassa. Mutta Jeesus tuli heidän luokseen, kosketti heitä ja sanoi: ”Nouskaa, älkää pelätkö.” Ja kun he nostivat katseensa, he eivät nähneet ketään muuta kuin Jeesuksen yksin. 


Jeesuksella oli usein tapana kiivetä vuorelle. Milloin opettamaan, milloin rukoilemaan yksinäisyydessä. Tällä kertaa Jeesus otti mukaansa vuorelle kolme opetuslasta, Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen. Heidän siellä ollessaan tapahtui jotakin hyvin erityistä ja erikoista.

Rippikouluviikon aikana tutustuimme Raamattuun ja Jeesuksen elämän tapahtumiin. Tämä hetki kirkastusvuorella oli yksi Jeesuksen elämän käännekohtia. Jeesuksen olomuoto muuttui, hän paljasti jotakin jumalallisesta olemuksestaan. Kertomus kirkastusvuoren tapahtumista on mielenkiintoinen siinäkin mielessä, että siinä voi nähdä yhtymäkohtia myös moniin muihin Raamatun kohtiin. Vaikka katkelma löytyy uuden testamentin evankeliumista, kertomuksessa esiintyy myös kaksi keskeistä hahmoa Vanhan testamentin puolelta, Mooses ja Elia. Jeesuksen elämässä tuli näkyväksi Vanhan testamentin profeettojen lupauksien täyttyminen.

Yhtenä opeteltavana ulkoläksynä meillä oli rakkauden kaksoiskäsky, joka kuuluu näin: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.» Siis rakkaus, laki ja profeetat. Näitä kolmea asiaa edustavat tässä kertomuksessa kolme henkilöä; Jeesus, Mooses ja Elia.

Ajattelen, että tämä tapahtuma kirkastusvuorella kertoo meille jotakin Jumalan läsnäolosta. Tarina ei kerro, miksi Jeesus otti mukaansa juuri nämä kolme opetuslasta kaikkien joukosta. Opetuslapset kokivat jotakin sellaista, mikä oli samalla vähän pelottavaa, mutta myös hyvää ja turvallista. Pietari sanoi; ”on hyvä, että me olemme täällä”.

Toiset saattavat elämänsä aikana aistia Jumalan läsnäolon hyvinkin voimakkaasti ja konkreettisella tavalla, kun taas toiset eivät välttämättä kohtaa koko elämänsä aikana sen kummemmin mitään yliluonnollista tuntuvaa. Se ei silti tarkoita, että Jumala olisi lähempänä näitä toisia ihmisiä. Ehkä Jeesus ajatteli, että juuri nämä kolme tarvitsivat erityistä, uskoa vahvistavaa kokemusta Jumalan läsnäolosta ja rakkaudesta. Näitä kyseisiä opetuslapsia pidetään Jeesuksella kaikkein läheisimpinä. Silti heidän uskonsa ei ollut muita hurskaampaa. Esimerkiksi Pietari sai kohdata
Jeesuksen monia ihmetekoja ja rohkaisevia sanoja, mutta silti hän pelon hetkellä kolmesti kielsi tunteneensa koko miestä.

Vuoren verhoutuminen pilveen muistuttaa Vanhan testamentin kertomusta siitä, miten Jumala ilmestyi Moosekselle Siinain vuorella. Myös tuolloin vuoren kerrotaan peittyneen pilveen, ja kerrotaan, miten Mooseksen kasvot sädehtivät hänen tullessaan alas vuorelta. Pilvi esiintyy myös muissa Raamatun kohdissa läsnäolon symbolina, ja säteilevät kasvot tai vaatteet viittaavat Raamatussa Jumalaan tai enkeleihin. Häikäisevä kirkkaus viittaa myös siihen, että emme voi tämän elämän aikana katsoa Jumalaa kasvoista kasvoihin, tai täysin ymmärtää Hänen olemustaan.
”Pilvestä kuului ääni: Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt. Kuulkaa häntä!” He kuulivat vuorella Jumalan äänen. Samat sanat, jotka kuuluivat taivaasta, kun Jeesus sai kasteeseen ja Pyhä Henki laskeutui kyyhkysen muodossa hänen ylleen. Konfirmaatiopäivänä voimmekin muistaa omaa kastettamme, sitä tehtävää, johon meidät on kutsuttu. Jumala haluaa sanoa samoin meille jokaiselle, ”Sinä olet minulle rakas”.

Emme voi etukäteen tietää, minne meitä milloinkin johdatetaan, alas laaksoon, kaupungista kaupunkiin vai ylös vuorelle. Saamme kulkea rohkeasti eteenpäin, Jumalan läsnäoloon luottaen. Kaste- ja lähetyskäskyn sanoma on siinä, että Jumala on luvannut olla kanssamme kaikki päivät, maailman loppuun asti.

Hyvät rippikoululaiset. Rippikoulumatkan aikana olette heittäytyneet, tutustuneet uusiin ihmisiin ja jakaneet rohkeasti omia ajatuksianne. Elämän matkalla saatte luottaa siihen, että Jumala ei hylkää. Kasteen kautta Pyhä Henki on saanut vaikuttaa teidän elämässänne, ja hän rohkaisee teitä elämään Jeesuksen opetuslapsina. Jumala on antanut seurakunnalleen pyhän sanansa, ehtoollisen ja rukouksen uskon vahvistukseksi. Tästä lähtien saatte osallistua itsenäisesti ehtoolliselle. Saatte myös oikeuden kummin tehtävään. Yhdessä seurakunnan kanssa myös rukoilemme teidän puolestanne ja lähetämme teidät kulkemaan elämän tietä.

Hyvät vanhemmat, kummit ja muut seurakuntalaiset. Nämä nuoret tarvitsevat ihmisiä, jotka rukoilevat heidän puolestaan ja auttavat heitä kasvamaan. Olkaa te heidän tukenaan elämän eri tilanteissa, kulkekaa heidän rinnallaan, ihmetelkää elämää ja Jumalaa yhdessä. Jumala antakoon myös teille vanhemmille, kummeille ja muille läheisille voimaa omissa tehtävissänne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Saarna muistimessussa Korkalovaaran kappelissa 27.9.2015

Palmusunnuntain saarna Klosterin kirkossa 24.3.2024

Saarna Klosterin kirkossa/Predikan i Klosters kyrka 2.7.2023