Pääsiäispäivän messu S:t Eskilin kirkossa 20.4.2025

 Markus 16:1-14 

Jeesuksen ylösnousemus 

Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksuöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle. Matkalla he puhuivat keskenään: »Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?» Mutta tultuaan paikalle he huomasivat, että kivi oli vieritetty pois; se oli hyvin suuri kivi. 

Sisälle hautaan mentyään he näkivät oikealla puolella istumassa nuorukaisen, jolla oli yllään valkoiset vaatteet. He säikähtivät. Mutta nuorukainen sanoi: »Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä. Tuossa on paikka, johon hänet pantiin. Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ’Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän itse teille sanoi.’» 

Ulos tultuaan naiset pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät. 

 Kun Jeesus oli varhain sapatin jälkeisenä päivänä noussut kuolleista, hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä. Maria lähti sieltä ja vei sanan Jeesuksen seuralaisille, jotka itkivät murheissaan. He eivät kuitenkaan uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus eli ja että Maria oli nähnyt hänet. 

Tämän jälkeen Jeesus ilmestyi hahmoltaan vieraana kahdelle heistä, kun he olivat kulkemassa pois kaupungista. Myös nämä menivät viemään toisille sanaa, mutta heitäkään ei uskottu. 

Viimein Jeesus ilmestyi myös yhdelletoista opetuslapselleen heidän ollessaan aterialla. Hän moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena. 

Pääsiäispäivä 

Minulla on mukana yksi pääsiäismuna. Katsotaanpas mitä sieltä löytyy... (Avaa muna) Höyhen! Naiset kohtasivat haudalle saavuttuaan valkovaatteisen nuorukaisen, joka on usein kuvattu enkeliksi. Höyhen muistuttaa meitä enkelistä, joka kertoi Jeesuksen nousseen haudastaan. 

Tänään saamme yhtyä riemulliseen toteamukseen - “Kristus on ylösnoussut! - Totisesti ylösnoussut! Pääsiäinen on juhla, joka yhdistää kaikkia maailman kristittyjä. Ylösnousemuksen ihme, josta saamme vuodesta toiseen iloita, olimmepa sitten missä päin maailmaa tahansaEn olisi vielä puoli vuotta sitten arvannut, että vietän pääsiäistä juuri teidän kanssanne, täällä, S:t Eskilin kirkossa.  

Oikeastaan jokainen sunnuntaipäivä ja messu on kuin pieni pääsiäinen. Kun vietämme yhdessä ehtoollista, muistelemme hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan, ja kun luemme yhteen ääneen uskontunnustuksen, tunnustamme Jeesuksen ylösnousemuksen. 

Pääsiäisen tapahtumiin liittyi monia tunteita, epätoivoa, epäuskoa, hämmennystä ja lopulta iloa. Pääsiäisen sanoma on, että elämä voittaa, vaikka sitä ei olekaan aina helppoa uskoa. Naiset saivat enkeliltä kehotuksen lähteä kertomaan sanomaa Jeesuksen opetuslapsille, mutta Markus kertoo, että he pelkäsivät. Evankelistat ovat kukin kirjoittaneet pääsiäisaamun tapahtumista hieman eri tavalla, mutta joka tapauksessa naiset olivat ensimmäisenä todistamassa tyhjän haudan ihmettä.  

Ennen opetuslapsiaan Jeesus ilmestyi ylösnousemuksensa jälkeen ensimmäisenä Magdalan Marialle. Tämän jälkeen Maria rohkaistui viemään sanan Jeesuksen opetuslapsille, ja tästä syystä Mariaa voidaan pitää ensimmäisenä apostolina. Mutta opetuslapsetkaan eivät uskoneet heti, ei ennen kuin ylösnoussut Jeesus itse ilmestyi heidän keskuuteensa. He eivät ymmärtäneet, vaikka Jeesus oli jo ennen kuolemaansa puhunut heille pääsiäisen tapahtumista.  

Tavallaan on helppo myös samaistua surun lamauttamien ja epäuskoisten opetuslapsien kokemukseen. Viime vuoden aikana kuolema vieraili meidän perheessämme liiankin usein. Viime keväänä menetin sekä isoisän että isän, ja isän hautajaisia vietettiin heti pääsiäisen jälkeen. Tuolloin, menetyksen ollessa vielä liian kipeä, oli vaikeaa uskoa pääsiäisen sanomaan, siihen, että kuolema ei olekaan kaiken loppu. Mutta pikkuhiljaa elämä voittaa, ja suru on hieman kevyempi kantaa.  

Pääsiäisen ihmettä ei voi selittää järjellä, eihän se muuten mikään ihme olisikaan. Myös tyhjä pääsiäismuna on myös symboli Jeesuksen tyhjästä haudasta. Ja enkelin kehotus lähteä viemään uutisia eteenpäin on tarkoitettu myös meille.  




















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Predikan på tredje advent i Klosters kyrka 15.12.2024

Saarna Korkalovaaran kappelissa 30.8.2015

Predikan på morgonmässa i S:t Eskil kyrka 2.4.2025